Om oss

Textilt hantverk med miljöhänsyn

Bzzz, bzzzz. Det är Garnhumlan som surrar, men vem och vad är Garnhumlan?

 

Vi heter Charlotte och Paula och är två gamla vänner och ull-älskande kvinnor i sina bästa år som bor ute på den skånska landsbygden, mellan pilträd och vidsträckta solgula rapsfält. Båda har vi i olika omfattningar sedan tidig tonår, sysslat med textilthantverk i någon form. För oss, som har naturen runt husknuten, är natur- och miljöfrågor självklara och viktiga frågor att ta ställning i.

 

Från början var Garnhumlan en blogg om stickning som Charlotte hade men har nu blivit en blogg (länk till bloggen uppe i menyraden) som tar upp allt möjligt inom textilthantverk. Där kan man se våra projekt och vi delar med oss av olika funderingar kring ull och garn. Garnhumlan är numera ett signum för ledorden, KREATIVITET, SKAPANDE, HÄNSYN och VÄLMÅENDE.

HÄNSYN till djuren, naturen och miljön i stort är något vi har med oss i allt vi gör. Vi började för flera år sedan att reagera mot hur det mesta av den svenska ullen inte tas till vara. Samtidigt importerar Sverige ull av motsvarande kvalitet från andra sidan jorden. En vänlig lokal fårägare hörde våra funderingar och erbjöd oss ullen från hans får och då började vår resa i ullvärlden. Sedan dess har vi läst böcker och sett ett otal filmer på Internet som lärt oss massor om ull och fårraser. Även vid färgning av garn tänker vi på miljön och växtfärgar utan giftiga tillsatser. När det gäller syrafärger är det inte helt lätt att hitta ett helt miljövänligt alternativ men det har börjat att komma några som är bättre och som vi väljer att använda.

VÄLMÅENDE är viktig del i allt Garnhumlan gör. Det vi gör, gör vi för att må bra. Att få syssla med och fortsätta förmedla ett hantverk som framförallt kvinnor har sysslat med i hundratals år är en mäktig känsla fylld av välbehag.

Paula till vänster, Charlotte till höger

KREATIVITET är något vi alla är födda med, vågar vi säga. Redan som småbarn är det kreativiteten som i form av lek, lär oss det mest grundläggande färdigheter. Tyvärr trycker vi lätt undan den i vardagens alla måsten men när vi tillåter den att blomma, är det lite som att bli förälskad. Garnhumlan tycker att livet ska vara roligt, så låt er inspireras av oss och vara kreativa.

SKAPANDE är ett måste, om man ska vara kreativ. Tänk er när man blir så inspirerad att huvudet blir så fullt av ideér att man knappt kan reda ut alla tankar. Då måste man börja skapa. I vårt fall är det ofta genom stickning, virkning, spånad och ullhantering såsom tvätt, kardning och färgning. Det är ett omfattande arbeta att förvandla ull till garn, men som vi finner mycket nöje i.

Vi får använda vår kreativitet till att skapa något vackert som annars skulle slängts och samtidigt mår både miljön och vi bra av detta. Kan det bli bättre?

 

 

Låt er inspireras!

Charlotte & Paula

Hemgjort i Skåne